CHP MUĞLA İL BAŞKANI ADEM ZEYBEKOĞLU’NUN BASIN AÇIKLAMASI: MADENCİLERİMİZİ KATLEDEN BU DÜZENİ BİZ DEĞİŞTİRECEĞİZ!

18.10.2022

Hepimizin başı sağ olsun. Madencilerimize Allah'tan rahmet, ailelerine sabır, yaralılara acil şifa diliyoruz.

İş kazaları kader değildir. Akla ve bilime uygun, emekten yana önlemler alınarak iş kazaları önlenebilir. Önlenebilecek olan kazaların maliyet hesabıyla, üretim baskısıyla ya da sorumsuzlukla ölümlere yol açmasına iş cinayeti diyoruz. Amasra’da yaşanan, Sayıştay’ın uyarılarına rağmen göz göre göre gelen bir iş cinayetidir.

Bu iş cinayetlerinin sürmesini sağlayan en büyük etken cezasızlık politikalarıdır. Sorumluların etkin ve caydırıcı cezalar almaması iş cinayetleri ile mücadeleyi güçsüzleştirmektedir. Adalet mücadelesi iş cinayetlerine karşı mücadelenin asli unsurudur.

“Fıtrat, kader planı” gibi söylemler bu iş cinayetlerinde iktidarın sorumluluğunu örtmeye yetmeyecektir. İş cinayetleri olduğunda “kader” söylemine sığınanlara soruyoruz: madem kader, neden 3 bin kişilik koruma ordusuyla geziyorsunuz?

Madencilik tarihi bir zanaattır, bir kültürdür. Madenciliği geliştirmek için, Türkiye Taşkömürü Kurumu ve Türkiye Kömür İşletmeleri’nin bütün işçi ve personel eksiklikleri giderilmeli; havza bütünlüğünü bozan rödovans sistemine son verilmeli; maden mevzuatı insanı ve doğayı korumayı odağına alacak şekilde yeniden düzenlenmeli ve kamusal madencilik politikaları hayata geçirilmelidir.

Madencilerimizi katleden bu düzeni biz değiştireceğiz!

Ülkemiz ilk seçimlerden sonra emeğin hakkını, hukukunu, sağlığını, örgütlülüğünü koruyan bir çalışma yaşamına kavuşacak.

Hepimizin tekrar başı sağolsun…



Adem ZEYBEKOĞLU

CHP Muğla İl Başkanı